FAQs

A continuació responem les preguntes més freqüents de FIRST LEGO League Challenge. 

100% Experiència Garantida

Encara puc inscriure’m per a participar al programa?

I tant!

Mantenim obert el període d'inscripcions fins a mitjans de febrer de 2021.

Enguany la temporada s'allarga, així que els Tornejos Classificatoris començaran a partir del mes d'abril. Per tant, els equips teniu més temps per a preparar el Repte.

Com ens organitzem per a participar en aquesta edició?

Enguany us acompanyem més que mai per a facilitar la vostra participació. Posem a la vostra disposició gran quantitat de recursos en format audiovisual online, per a fer més fàcil la coordinació dels vostres equips:

 • webinars de diferents temàtiques

 • vídeos amb consells de bones pràctiques

 • videoxats de preguntes a experts

 • i com sempre, consultes al nostre correu info@firstlegoleague.es

Com manipulem les peces de manera segura?

Per a esterilitzar les peces, LEGO recomana netejar-les únicament amb aigua temperada i sabó. També podeu deixar-les 72h. en repòs sense manipular, perquè un altre membre de l'equip pugui usar-les en el següent torn.

Tornejos Classificatoris Digital Edition

Com seran els Tornejos Classificatoris aquesta temporada?

Per a garantir la seguretat dels equips i de tota la comunitat, aquesta temporada els Tornejos Classificatoris se celebraran en FORMAT DIGITAL. L'emoció i diversió del torneig s'integren enguany al mitjà digital, que actualitza i reforça habilitats clau en un món 100% digitalitzat. Els tornejos es retransmetran en obert, per a facilitar la interacció de familiars i públic en general.

Quan se celebraran els Tornejos Classificatoris? 

El calendari de tornejos és d'abril a juny. Les dates publicades a la web estan confirmades. La resta de dates es confirmaran durant les pròximes setmanes. L'organitzador de cada torneig contactarà amb els equips per a comunicar la data. Així que estigueu atents als correus informatius.

On se celebraran els Tornejos Classificatoris? 

Els equips participareu des del vostre centre educatiu o espai de treball seguint totes les mesures de seguretat i higiene, on tindreu preparat el següent: ordinador o tauleta, mòbil, el terreny de joc amb les missions, el vostre robot, i tot allò necessari per a fer les vostres presentacions.
No heu de desplaçar-vos fins a la seu del torneig. L'organitzador del vostre torneig us mantindrà informats sobre els detalls de connexió i horaris.

Com se celebraran els Tornejos Classificatoris? 

 Els equips us connectareu a una “sala virtual”, a través de videotrucada, amb un enllaç que us facilitarem, on també estaran connectats jutges i àrbitres. Rebreu informació sobre les qüestions pràctiques i tècniques per a participar-hi, no patiu!

Resumint, un torneig digital consisteix en:

 

 • 2 cerimònies, una d'inauguració i una altra de cloenda i de reconeixement, que veureu des del vostre centre o espai de treball.

 • Una sessió en una “sala virtual” on passarà TOT. És a dir, una única sessió per cada equip, on presentareu davant dels jutges i realitzareu les partides del Joc del Robot. 

 • El públic podrà veure el torneig en directe, per streaming, des de casa seva.  

Com serà l’estructura de les sessions? 

 1. Inici de la sessió (2’ presentació equip, jutges i àrbitres)

 2. Projecte d'Innovació (5’ de presentació + 5’ de preguntes de jutges)

 3. Disseny del Robot (5’ de presentació + 5’ de preguntes de jutges)

 4. Valors (3’ preguntes de jutges)

 5. Feedback (5’ comentaris de jutges)

 6. Joc del Robot (25’ per les 3 partides en retransmissió directa)

 7. Tancament de la sessió (2’ comiat equip, jutges i àrbitres)

Equips

Quines són les característiques que ha de tenir un equip FIRST LEGO League? 

Tots els equips FIRST LEGO League Challenge compten amb joves de 10 a 16 anys i poden tenir un mínim de 2 participants fins a un màxim de 10. Cada equip tindrà 1 entrenador, o com a màxim 2.

L'edat dels participants ha de ser vigent a 31 de desembre de l'any en què s'allibera el repte.

Qui pot formar un equip? 

Tothom que ho vulgui pot muntar un equip a través del seu centre educatiu, associació, o amb el seu grup d'amics i veïns. Tothom és benvingut en l’experiència FIRST LEGO League Challenge!

Els registres són per equips, mai individuals. Si tens més preguntes, pots enviar-nos un correu electrònic a info@firstlegoleague.es.

Inscripció

Quina és la data límit per a inscriure el meu equip?

Us podeu inscriure fins a 10 setmanes abans del torneig en el qual voleu participar, o abans si les places s’exhaureixen. Els Tornejos Classificatoris es duen a terme en diverses ciutats del territori nacional, de manera que es pot escollir segons la vostra pertinença geogràfica a un municipi, província o Comunitat Autònoma.

Estigueu atents a la publicació de seus i dates a firstlegoleague.es.

Com realitzo el
procés d'inscripció?

El procés d'inscripció per a participar a FIRST LEGO League Challenge és molt senzill:

1. INSCRIPCIÓ a la botiga ROBOTIX Hands-on Learning mitjançant aquest enllaç.

- Al realitzar la vostra inscripció rebreu un CODI DE COMANDA (codi alfanumèric) que heu de conservar per a registrar el vostre equip a la plataforma Eventbrite.

- Tots els materials que hàgiu sol·licitat durant la vostra inscripció se us lliuraran a partir de setembre.

2. RESERVA DE PLAÇA pel Torneig Classificatori mitjançant aquest enllaç.

-Per a formalitzar la vostra reserva de plaça s'ha d'activar el CODI DE COMANDA a la plataforma Eventbrite, registrar les dades de l'equip i seleccionar el vostre Torneig Classificatori.

-La selecció del torneig es realitzarà per pertinença geogràfica a un municipi, província o Comunitat Autònoma.

-Un cop a dintre la plataforma, heu d'introduir el CODI DE COMANDA per a activar-lo. Heu d'utilitzar el codi tantes vegades com reserves tingueu; si només en teniu una, llavors el vostre codi és d’un sol ús.

-Per a fer la vostra reserva heu de registrar un mínim de 2 participants. Registreu els membres restants de l'equip fins a 3 setmanes abans del vostre torneig o esdeveniment, amb un màxim de 10 membres per a la FIRST LEGO League Challenge i un màxim de 6 per a la FIRST LEGO League Explore.

-Per a gestionar, afegir o modificar dades teniu 2 opcions d'accés a la plataforma:

 1. A través de l'enllaç que rebreu en el correu electrònic de confirmació de registre enviat per la plataforma (veure Resumen de pedido / Ver y administrar).

 2. O bé, a través del web eventbrite.es, iniciant sessió. Us heu de registrar com a usuaris introduint l'adreça de correu electrònic proporcionada a la botiga ROBOTIX Hand-on Learning quan heu fet la vostra inscripció. Si ja sou usuaris de la plataforma Eventbrite, haureu de registrar-vos com a nou usuari, utilitzant l'adreça de correu electrònic proporcionada a la botiga ROBOTIX Hand-on Learning a l'hora d'inscriure-vos, ja que és la que está vinculada amb la inscripció del vostre equip.

-El procés d'inscripció finalitza quan heu formalitzat la vostra reserva de plaça.

Quantes vegades puc utilitzar el meu codi?

Quan feu la vostra inscripció a la botiga ROBOTIX Hands-on Learning obtindreu un CODI DE COMANDA (codi alfanumèric). Aquest codi té tants usos com reserves de plaça tingueu; si només teniu una, llavors el codi és d'un sol ús.

Com puc afegir o modificar dades a la reserva del meu equip?

-Per a completar la reserva, haureu de registrar tots els membres del vostre equip com a màxim fins a 3 setmanes abans del Torneig Classificatori o de l'Esdeveniment. 

 

-Per a gestionar, afegir o modificar dades teniu 2 opcions d'accés a la plataforma:

 1. A través de l'enllaç que rebreu en el correu electrònic de confirmació de registre enviat per la plataforma (veure Resumen de pedido / Ver y administrar).

 2. O bé, a través del web eventbrite.es, iniciant sessió. Us heu de registrar com a usuaris introduint l'adreça de correu electrònic proporcionada a la botiga ROBOTIX Hand-on Learning quan heu fet la vostra inscripció. Si ja sou usuaris de la plataforma Eventbrite, haureu de registrar-vos com a nou usuari, utilitzant l'adreça de correu electrònic proporcionada a la botiga ROBOTIX Hand-on Learning a l'hora d'inscriure-vos, ja que és la que está vinculada amb la inscripció del vostre equip.

 

-Després d'aquesta data no serà possible introduir dades o fer canvis. És important que inclogueu a tots els integrants de l'equip per facilitar la seva participació i garantir el reconeixement de tots els membres.

Materials

Quan rebré el material?

Els materials necessaris per a la preparació del Repte es lliuren a partir de l'1 de setembre. Per a inscripcions posteriors, els rebreu en un termini de 24 a 48 hores (dintre la Península). 

Puc adquirir 1 Set del Repte addicional? 

El Set del Repte inclou la Taula de Joc i les Missions a superar durant el Joc del Robot. No es podran adquirir més sets dels que corresponen per inscripció.

Per conèixer les diferents opcions disponibles, consulteu aquest enllaç.

Quins materials necessito pel meu equip?

 • Set del Repte + 1 taula on muntar la Taula de Joc. Es recomana que l'equip estigui familiaritzat amb la taula que s'utilitzarà durant el Torneig Classificatori.
   

 • Robot LEGO Education SPIKE Prime o MINDSTORMS EV3. Es recomana comptar amb els sets principals, així com les extensions necessàries per construir el robot.
   

 • Dispositius electrònics (ordinador portàtil o tauleta).
   

 • Materials pel Projecte d'Innovació. Peces blanques LEGO del Set del Repte, peces i elements LEGO -poden ser peces de qualsevol set de LEGO o d'un set d'algun Repte anterior, o altres materials indicats al Manual de l'Equip.

Temps de dedicació

Amb quant temps comptem per resoldre el Repte?

-El temps de dedicació per a preparar el Repte varia depenent de cada equip. La nostra recomanació és invertir un mínim de 16 setmanes en sessions de 90 minuts cadascuna. Recomanem realitzar 1 o 2 sessions a la setmana de 90 minuts/sessió; podeu dividir la sessió en 2 sessions de 45/50 minuts.

-A les sessions 11 i 12 celebrareu la vostra microFLL.

-A les 4 darreres sessions us preparareu per al Torneig Classificatori. 

-Tingueu present que com més aviat us inscriviu, més temps tindreu per a preparar el Repte.

microFLL

En què consisteix
una microFLL?

Les microFLL són petits tornejos autoorganitzats per centres educatius, entitats, associacions o grups d'amics, on hi participen un mínim de 2 equips, i donen accés als Tornejos Classificatoris FIRST LEGO League que se celebren entre el gener i el febrer.

La idea de la microFLL és aconseguir més participació, més proximitat i també entrenar-se i preparar el Repte pel Torneig Classificatori posterior. El fet de fer-la en el vostre centre permet donar a conèixer el projecte -i tot allò que han après els joves- a les seves famílies i amics. 

Com s'organitzen els equips per a una microFLL? 

Els equips s'organitzen de forma lliure per a decidir si treballen tots sobre el mateix Projecte d'Innovació, o bé sobre aspectes diferents. Sobre el Joc del Robot també decideixen si volen treballar totes les missions, o bé si cada equip treballa una part de les missions. El que és important és compartir la presentació de forma local, aprendre, integrar els valors, i sobretot, divertir-se amb tot el que fan. 

Quantes persones es necessiten per organitzar una microFLL?

L'estructura de microFLL permet simplificar els recursos. El mateix professor/a o organitzador/a pot valorar els àmbits del Repte amb els Fulls de Valoració que estan a la vostra disposició, així com valorar el Joc del Robot amb els Fulls de Puntuació.

És un bon moment perquè el professorat i/o persones properes al centre (famílies, amics i la resta de l'alumnat) tinguin l'oportunitat de formar part del projecte. Trobareu més informació de Com organitzar la vostra microFLL al Manual de l'Equip , material disponible amb la vostra inscripció. 

Quin és el nombre de participants per a un equip microFLL?

El mateix que per a un Torneig Classificatori: de 2 a 10 participants.

Podem participar a microFLL sense representar a cap escola? 

Qualsevol equip amb un entrenador/a pot participar en una microFLL. Podeu organitzar la vostra pròpia microFLL amb 2 equips, o si ho preferiu, contactar i convidar a d'altres equips en una situació semblant per a participar en la vostra microFLL. També podeu participar en una microFLL oberta, en algun centre de la vostra zona. 

microFLL té un format obert, per la qual cosa pot organitzar-la qualsevol que ho desitgi, sigui com a activitat extraescolar o aprofitant el vostre temps d'oci. 

Tenim documentació per a la microFLL?

Trobareu més informació de Com organitzar la vostra microFLL al Manual de l'Equip , material inclòs enel vostre pack d'inscripció

Podem participar en una microFLL amb diversos equips i un sol robot? 

I tant! Els equips podeu compartir el robot, sigui MINDSTORMS o SPIKE Prime. Per exemple, en una microFLL amb 2 equips, un equip dissenya, construeix i programa el seu robot i realitza les seves missions durant les primeres setmanes, mentre que l'altre prepara el Projecte d'Innovació. I després, s'intercanvien. 

Com es planifica una microFLL?

La nostra recomanació és invertir un mínim de 16 setmanes en sessions de 90 minuts cadascuna. Els equips es preparen durant 10 setmanes per a participar en una microFLL. A les sessions 11 i 12 celebreu la vostra microFLL. Una vegada realitzada, a les 4 darreres sessions, els equips classificats participen al Torneig Classificatori de la seva zona, que se celebra generalment entre gener i febrer. Al Manual d'Organització microFLL trobareu més informació. 

Com podem organitzar una microFLL al nostre centre?

Una microFLL simplifica la preparació del Repte, el format i la duració del torneig. Una bona opció és integrar la microFLL de forma curricular a la vostra escola, centre educatiu o associació, així podeu realitzar un torneig en 2 hores de classe. Per exemple, durant les últimes sessions del trimestre.

Si ho realitzeu a l'aula, el professorat podrà valorar els projectes i els robots. Al Manual de l'Equip trobareu tots els detalls, i a més, tindreu a la vostra disposició unes plantilles pràctiques per a preparar, valorar i puntuar el Repte.

Com podem trobar finançament per implementar una microFLL al centre?

FIRST LEGO League  Challenge promou l'esperit emprenedor entre els joves. És important animar-los a pensar en la millor forma de recaptar el seu finançament. Per a fer-ho, hi ha moltes possibilitats.

 

Aquí et donem algunes idees i casos reals d'equips que, com vosaltres, van aconseguir finançar-se.

Després d'una microFLL, qui participa en el Torneig Classificatori?

Vosaltres decidiu el criteri per configurar l'equip que participa en el Torneig Classificatori. Podeu seleccionar membres d'ambdós equips, segons la seva habilitat o estratègia en el disseny, programació i execució del robot, la seva planificació, desenvolupament i exposició del Projecte d'Innovació, la seva creativitat en la resolució d'un problema o segons la millor integració dels Valors FIRST en l'equip.

Quan se celebra
la microFLL?

La microFLL s'organitza majoritàriament durant el mes de desembre. Recomanem fer-ho amb un marge de 4 setmanes abans de la participació al Torneig Classificatori. 

De quantes
opcions de microFLL disposem?

Podeu seleccionar el tipus de microFLL durant la vostra inscripció a FIRST LEGO League Challenge. Podeu triar entre una microFLL2, amb 2 equips de màxim 10 participants per equip, on 1 podrà participar en el Torneig Classificatori, fins a una microFLL6, amb 6 equips de màxim 10 participants per equip, on 3 equips podran participar en el Torneig Classificatori.

Quan parlem d'una experiència classificatòria en una microFLL2, quants equips participen al Torneig Classificatori?

MOLT IMPORTANT

El títol microFLL2 fa referència a la microFLL que se celebrarà a la vostra escola, centre educatiu, associació o acadèmia. Això no vol dir que puguin participar 2 equips en el Torneig Classificatori. Aquesta opció només inclou 1 experiència en el Torneig Classificatori.

Entrenadors/es

Què és i com puc formar part del Grup d'Entrenadors? 

El Grup d'Entrenadors és una comunitat autogestionada on compartir i posar en comú coneixements, dubtes i curiositats referents al Repte. Per tant, cada temporada enviem invitacions per tornar a activar-lo.

Si desitgeu donar d'alta a un altre company/a amb una altra direcció, si us plau, envieu-nos un correu a info@firstlegoleague.es amb el nom del centre i/o el codi de comanda, així com la direcció que voleu que incloguem. 

Com ens organitzem per entrenar?

Per a organitzar les sessions, recomanem: 

 • invertir un mínim de 16 setmanes

 • 1 o 2 sessions de 90 minuts per setmana

 • seguir les indicacions del Manual de l'Equip

Podeu dividir el vostre equip en 2 grups de treball per alternar entre Projecte d'Innovació i Joc del Robot.
 

Heu de guiar-vos en tot moment pels Valors FIRST.
 

Utilitzeu el vostre Quadern d'Enginyeria per a:

 • registrar els vostres pensaments, esbossos i idees.

 • compartir tot allò après amb tot l'equip.

 • preparar les vostres presentacions! 

 • Projecte d'Innovació

 • Disseny del Robot 

 • Valors FIRST

 

I sobretot: Divertiu-vos!

Puc ser entrenador/a sense tenir coneixements de robòtica? 

Pots ser entrenador/a sense tenir coneixements tècnics. La metodologia de treball de FIRST LEGO League està basada en l'aprenentatge personalitzat segons els interessos, motivacions i necessitats de cada alumne/a. Ells mateixos descobreixen com dissenyar, construir i programar el robot, de forma que el treball de l'entrenador/a és guiar-los i motivar-los durant el desenvolupament del Repte.

Existeix documentació específica per a entrenadors/es?

Amb la inscripció a FIRST LEGO League disposeu d'una sèrie de recursos: 

 • Manual de l'Equip: estructurat en 16 sessions per a poder treballar el Repte a l'aula. A les sessions 11 i 12 celebrareu la vostra microFLL. A les 4 darreres sessions us preparareu per al Torneig Classificatori. En aquest manual es descriuen els objectius i les tasques a realitzar per preparar el vostre Joc del Robot i el vostre Projecte d'Innovació. Es lliurarà un cop realitzada la inscripció.

 • Software: mòduls i activitats de programació incorporats a MINDSTORMS EV3 i SPIKE Prime.
  Activitats de programació: al web del nostre partner educatiu oficial, ROBOTIX Hands-on Learning, trobareu diferents activitats de programació amb les quals podreu aprendre i millorar el vostre robot.

Robot

Si ja tenim un robot LEGO MINDSTORMS NXT o un EV3, necessitem per a  participar aFIRST LEGO League, un SPIKE Prime?

Per a participar a FIRST LEGO League podeu fer-ho amb l'antic robot MINDSTORMS NXT, amb un EV3, o bé amb el nou robot SPIKE Prime.

Amb el pack d'inscripció podeu adquirir tant el robot LEGO MINDSTORMS EV3 com SPIKE Prime.

Poden utilitzar-se altres kits de LEGO? 

Es pot utilitzar qualsevol peça o kit de LEGO. Per exemple, són recomanables els Sets d'expansió de LEGO MINDSTORMS Education EV3 i de SPIKE Prime, els quals permeten fer múltiples variacions sobre el robot inicial o bé el set de Màquines Simples i Motoritzades

Programació

Quin software està permès? 

Està permès qualsevol llenguatge de programació (els propis de LEGO Education o d'altres com Scratch, Mycode...) que permeti que el Robot es mogui de forma autònoma; això és, que es mogui per si mateix. No està permesa cap forma de control remot.

Pla Social

Què ens aporta participar en el Pla Social

 • Involucrar l’alumnat en un projecte motivador durant tot el curs que utilitza materials de LEGO Education.

 • Enfortir la confiança i l’autoestima entre l’alumnat.

 • Despertar l’interès per la ciencia i la tecnologia.

 • Millorar les seves oportunitats de futur.

Desenvolupar les habilitats i competències del segle XXI: creativitat, innovació, treball en equip, lideratge, comunicació, emprenedoria i problemes.

Quins centres poden participar en el Pla Social

​Per a poder gaudir del Pla Social heu d’estar en el llistat de centres catalogats com a centre d’Alta Complexitat, reconeguts pel Departament de cada Comunitat Autònoma.

Com podeu sol.licitar la vostra participació en el Pla Social

Cal emplenar el formulari de sol·licitud de participació i tenir en compte que heu de participar amb un equip de màxim 10 membres que tinguin de 10 a 16 anys. També heu d'establir un coordinador del programa dins del centre per a fer seguiment i comunicar-se amb Fundació Scientia (pot ser un professor, coordinador del centre o el tutor del grup participant).

Quantes hores cal dedicar-li a la setmana

Recomanem establir un mínim de 3 hores setmanals al projecte.

Necessitem instal·lar algun programa informàtic

Heu de disposar d'almenys un ordinador on es pugui instal·lar el programari necessari. Requisits informàtics.

GIRLS FIRST

En què consisteix un equip GIRLS FIRST?

Fundació Scientia proposa aquesta iniciativa per a fomentar les vocacions STEAM entre les noies de 4 a 18 anys, a través de beques concedides als centres educatius. Volem impulsar el talent femení en les vocacions científiques i tecnològiques, donant-los visibilitat i encoratjant en elles la confiança en les seves habilitats.

¿Què inclou la participació en el programa GIRLS FIRST?

 • Adquirir continguts, eines i metodologia vinculats a l'aprenentatge de la ciència i la tecnologia.

 • Set de participació del programa:

 • Inscripció

 • 2 robots LEGO MINDSTORMS Education i el programari necessari. Requisits informàtics.

 • 1 set del Joc del Robot (tauler amb diverses construccions amb peces de LEGO perquè el robot pugui fer diferents missions)

 • Participació en el Torneig Classificatori

 • Assistència i servei de suport tècnic per a la implementació d'aquesta iniciativa.

 • Monitoratge i mesura dels resultats de la iniciativa.

 • Participació en el programa STEAM, així com en els Tornejos Classificatoris.

Voluntaris

Com puc ser voluntari i gaudir d'una experiència FIRST LEGO League?

Contacta directament amb la seu que organitza el Torneig Classificatori en el qual vols participar com a voluntari. Pots consultar el calendari de tornejos en aquest enllaç a partir del gener. També pots contactar-nos a través de l'correu info@firstlegoleague.es i t'informarem.

A partir de quina data puc sol·licitar participar com a voluntari?

Els Tornejos Classificatoris se celebren entre febrer i març. Per tant, pots contactar amb nosaltres a partir de gener.

Tens més dubtes? Contacta amb nosaltres!

Col·laboradors FIRST LEGO League

Socis FIRST LEGO League

Univ_Coruna
Innobasque_logo
Nicdo
Ita innova
Univ_Salamanca_logo
Univ_Burgos
Univ_Rovira_Virgili
Univ_Autonoma_Barcelona
upc-positiu-p3005
La_Salle
IQS
UVIC
Univ_Girona
M-UdL_logo
Campus universitari lleida
Univ_Politecnica_Valencia
UA (color) C
Univ_Illes_Balears
Intech
Univ_Castilla_La_Mancha
Univ_Politecnica_Madrid
Univ_Camilo_Jose_Cela
Integra-2019
Universidad de almeria
Logo-V1-Color-Web-600x237-pix-gif
Univ_Huelva
diputación_de_jaen
FLL_IO18_logo-PTS-Granada
Univ_Malaga
FLL_Sevilla_logoUS
Univ_Coruna
Innobasque_logo
Nicdo
Ita innova
Univ_Salamanca_logo
Univ_Burgos
Univ_Rovira_Virgili
Univ_Autonoma_Barcelona
upc-positiu-p3005
La_Salle
IQS
UVIC
Univ_Girona
M-UdL_logo
Campus universitari lleida
Univ_Politecnica_Valencia
UA (color) C
Univ_Illes_Balears
Intech
Univ_Castilla_La_Mancha
Univ_Politecnica_Madrid
Univ_Camilo_Jose_Cela
Integra-2019
Universidad de almeria
Logo-V1-Color-Web-600x237-pix-gif
Univ_Huelva
diputación_de_jaen
FLL_IO18_logo-PTS-Granada
Univ_Malaga
FLL_Sevilla_logoUS

© 2020 Fundació Scientia

Política de privacitat - Política de cookies

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram