Com participar

 1. Crea un equip de màxim 15 membres d’entre 16 i 18 anys.

 2. Realitza la inscripció a través de la pàgina web de LEGO Education ROBOTIX.​​

 3. Adquireix els materials a través de la pàgina internacional FIRST (registre sense cap cost addicional).

 4. Prepara, en equip, el Repte FIRST Tech Challenge durant 10 setmanes.

 5. Participa i coopera en aliances al Torneig FIRST Tech Challenge que se celebrarà a Barcelona el 5 i 6 d’abril del 2019.

Inscripció FIRST Tech Challenge

Aquesta inscripció inclou una plaça en el Torneig Classificatori i tota la documentació per preparar el Repte (la documentació es facilitarà en anglès).

Per preparar el Robot, els equips necessiten:

 1. Un Kit de construcció del Robot. Hi ha diferents opcions, recomanem el FTC StarterKit de REV ROBOTICS que inclou els elements electrònics, els sensors i les peces per construir el robot.

 2. Un kit de control y comunicació. Inclou 2 telèfons móbils Android (FIRST ofereix un llista de models provats que recomamem per assegurar el correcte funcionament), USB Hub, 2 Micro to USB OTG Cable, USB 2.0 A Male to Mini-B Cable 1.5′.

* Aquests materials es poden adquirir a través de la pàgina internacional FIRST (registre sense cost addicional).

L'equip i el entrenador

L’Equip, format per un màxim de 15 membres i almenys dos entrenadors adults i mentors, pot associar-se un centre educatiu, club o organització preexistent, o simplement ser un grup d’amics que vol fer alguna cosa impressionant.


Tots els nivells d’habilitat són benvinguts i necessaris, tant si són tècnics com si no ho són. Els equips necessiten tot tipus d’habilitats per tenir èxit. S’anima als membres de l’equip a ensenyar als altres les habilitats que tenen, com els coneixements en programació, electrònica, disseny gràfic, creació de pàgines web, comunicació, videografia i molt més.

L’entrenador organitza i gestiona l’equip. És el contacte entre l’equip i l’organització de FIRST Tech Challenge a través del correu electrònic. Treballa amb l’equip per preparar el Repte i l’acompanya el dia del Torneig. És una peça essencial per a l’equip. Els entrenadors i mentors no programen o investiguen sinó que ajuden a l’equip a trobar les seves pròpies solucions.

Altres adults poden oferir-se com a voluntaris per ajudar amb l’administració, la recaptació de fons, arribar a la comunitat, l’assessorament tècnic i altres tasques.

Claus per ser un bon entrenador:

 • Llegir el Manual d'Equips FIRST Tech Challenge

 • Motivar i entusiasmar l'equip

 • Trobar el tiemps òptim de compromís

 • Gestionar el tiemps i els objetius de l'equip

 • Predicar amb l'ejemplo

 • No és necessari que l'entrenador tingui coneixements tècnics!

El Robot

Els equips dissenyen, creen, proven i programen robots autònoms i operats per controladors. Els robots es construeixen a partir d’una plataforma reutilitzable, funcionen amb tecnologia Android i es programen amb Java.

Els equips participen en un model d’aliances, una vermella i una blava, formades per dos equips cadascuna que participen en cada partida. L’objectiu és obtenir una puntuació més alta que l’altra aliança d’equips.

Durant el preparació, els equips aprenen aspectes tècnics per a la construcció del robot amb diverses capacitats de funcionament, mecanismes de dissemy, programació i molt més. Els equips dediquen una gran quantitat de temps a dissenyar, construir i programar el seu robot aprenent així el que significa treballar en equip.

Per molts equips, els tornejos són la recompensa a tot el treball realitzat durant tota la temporada, per això  FIRST Tech Challenge és més que un joc de robots. Amb la seva participació en els tornejos, els equips són jutjats en diferents àmbits que van més enllà de les partides de robots.

Partides del Joc del Robot:

 1. Primers 30”. El robot ha de funcionar de manera autònoma operat únicament a través d’instruccions pre-programadas.

 2. Siguientes 2’. Els següents 2’ el robot ha de funcionar tele-operat per algun dels membres de l’equip.

Tamany  màxim del Robot (per equip):

 • A l’inici de cada partidaha de ser de 45,72cm d’ample, 45,72cm de llarg i 45,72cm d’alt.

 • Una vegada que la partida hagi començat, pot arribar a ser tan gran com l’equip vulgui (estirant un braç, per exemple).

Pes del Robot: limitació de 19kg (equivalent a 42lb).

Materials per a la construcció del Robot:

Es permeten tots el materials disponibles en els distribuïdors estàndard, com: 

 • Làmines

 • Formes extruïdes

 • Metalls, plàstics, fusta, cauxú, etc.

También es permeten tots els materials postprocesats ​​disponibles en els distribuïdors estàndard, com:

 • Fulles perforades i plaques de diamant

 • Peces modelades per injecció

 • Peces impreses en 3D

* Per conèixer en detall els components que es permeten, consultar el document del Repte.

El Terreny de Joc

El terreny de joc és el lloc on es desenvolupa el Joc del Robot. 

Consta d’un espai de 3,66m x 3,66m on els equips han de realitzar una sèrie de missions i tasques tant de manera individual com en format d’aliança amb altres equips.

Per desenvolupar el Joc del Robot els equips poden preparar el Terreny de Joc sobre una superfície llisa amb suficient espai per crear un espai delimitat de 3,66m x 3,66m rodejat de parets (recomanable per reproduir l’entorn dels tornejos).

Les instruccions per construir el terreny de joc i sobre com col·locar els elements es troben disponibles a la documentació del Repte.

El joc del robot es porta a terme i es desenvolupa perquè els equips treballin habilitats com:

 • Planificació, pluja d’idees i resolució creativa de problemes

 • Investigació i habilitats tècniques

 • Col·laboració i treball en equip

 • Acceptació de les diferències i de les idees i contribucions dels demés

El Quadren d'Enginyeria

Un dels objectius de FIRST Tech Challenge és reconèixer el procés de disseny d’enginyeria i el camí que realitza cada equip durant les fases de definició del problema, disseny conceptual, disseny a nivell de sistema, disseny detallat, prova i verificació, i producció.

Al llarg del procés de construcció i disseny del seu Robot, els equips es trobaran amb obstacles i aprendran diverses lliçons com la necessitat de dibuixar coses en paper. En aquest punt és on els equips hauran de crear un Quadern d’Enginyeria. Aquest llibre acompanya l’equip des de l’inici de la temporada. Els jutges revisen el Quadren d’Enginyeria de cada equip per comprendre millor el camí que han fet per arribar al resultat final.

El Quadern d’Enginyeria és una documentació completa de l’equip, des dels esforços per obtenir recaptació de fons, passant pels plans comercials o estratègics, fins al disseny del Robot. Aquesta documentació des d’esbossos, debats i reunions d’equip, l’evolució del disseny, els processos, els obstacles i les idees de cada membre de l’equip al llarg de la temporada. S’ha de crear un nou quadern per a cada nova temporada.

Els equips han de triar com volen registrar totes les dades de la temporada; amb documents escrits a mà o electrònicament. Durant l’avaluació no es fa distinció entre els Llibres d’Enginyeria escrits a mà i els electrònics; cada format és igualment acceptable:

 • Quadern d’Enginyeria electrònic: els equips poden triar utilitzar eines electròniques per crear el seu Llibre d’Enginyeria. Per ser jutjats el dia del Torneig, els equips han d’imprimir els seus Llibres d’Enginyeria i col·locar-los en una carpeta, no major 7,62 cm. Solament es requereix una còpia per Equip.

 • Quadern d’Enginyeria escrit a mà: els equips poden utilitzar quaderns d’espiral o qualsevol tipus de quadern. També poden utilitzar fulles soltes i ordenar-les en un carpesà de tres anelles de no més de 7.62 cm.

Preparació

 

La temática del Repte FIRST Tech Challenge a España s’anuncia a principis d’agost. Els equips tenen 10 setmanes per dissenyar, crear, provar i programar un Robot i elaborar el seu Quadern d’Enginyeria.

 

Durant aquest període preparen en equip el Repte per participar en el Torneig FIRST Tech Challenge que se celebrarà la segona quinzena de febrer a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (Barcelona). Els guanyadors del Torneig FIRST Tech Challenge obtindràn plaça per al FIRST Championship de Detroit (del 29 d'abril al 2 de maig de 2020).

Per preparar-se, els equips necessiten:

 • Un lloc de reunió i espai adequats per dissenyar i construir un robot de la grandària d’un forn – microones i per construir una part del terreny de joc.

 • Un pressupost i un pla de recaptació de fons.

 • El desig d’aprendre, explorar, crear estratègies, compartir idees i talents, fer nous amics i …DIVERTIR-SE!

Recursos per l'entrenador

Durant la preparació del Repte sorgeixen dubtes i preguntes sobre la construcció del Robot, l’elaboració del Llibre d’Enginyeria… Què no condeixi el pànic! L’entrenador d’un equip FIRST Tech Challenge inscrit, té a la seva disposició la possibilitat de consultar amb altres equips i entrenadors en un grup d’entrenadors FIRST Tech Challenge totes les preguntes imaginables, estaran encantats d’ajudar.

Sistema de valoració i premis

 

Els equips dediquen una gran quantitat de temps a dissenyar, construir, programar el seu robot aprenent així el que significa treballar en equip.

Per a molts equips, els tornejos són la recompensa a tot el treball realitzat durant tota la temporada. No obstant això, FIRST Tech Challenge és més que un joc de robots. Amb la seva participació en els tornejos, els equips són jutjats en diferents àmbits que van més enllà de les partides de robots.

Triar a quin equip se li assigna cada premi és una tasca difícil i els jutges es prenen la responsabilitat molt de debò. Els premis representen una forma positiva de reconèixer equips que incorporen valors importants com el Professionalisme Cordial, el treball en equip, la creativitat, la innovació i el valor del procés de disseny d’enginyeria.

Cada equip FIRST Tech Challenge té la possibilitat de buscar finançament. Un dels objectius de FIRST Tech Challenge és promoure l’empreneduria i la iniciativa entre els participants. Per a això se’ls anima a buscar el suport d’empreses i organitzacions del seu entorn.

Col·laboradors FIRST Tech Challenge

Col·laboradors FIRST LEGO League

Socis FIRST LEGO League

Univ_Coruna
Innobasque_logo
Nicdo
Ita innova
Univ_Salamanca_logo
Univ_Burgos
Univ_Rovira_Virgili
Univ_Autonoma_Barcelona
upc-positiu-p3005
La_Salle
IQS
UVIC
Univ_Girona
M-UdL_logo
Campus universitari lleida
Univ_Politecnica_Valencia
UA (color) C
Univ_Illes_Balears
Intech
Univ_Castilla_La_Mancha
Univ_Politecnica_Madrid
Univ_Camilo_Jose_Cela
Integra-2019
Universidad de almeria
Logo-V1-Color-Web-600x237-pix-gif
Univ_Huelva
diputación_de_jaen
FLL_IO18_logo-PTS-Granada
Univ_Malaga
FLL_Sevilla_logoUS
Univ_Coruna
Innobasque_logo
Nicdo
Ita innova
Univ_Salamanca_logo
Univ_Burgos
Univ_Rovira_Virgili
Univ_Autonoma_Barcelona
upc-positiu-p3005
La_Salle
IQS
UVIC
Univ_Girona
M-UdL_logo
Campus universitari lleida
Univ_Politecnica_Valencia
UA (color) C
Univ_Illes_Balears
Intech
Univ_Castilla_La_Mancha
Univ_Politecnica_Madrid
Univ_Camilo_Jose_Cela
Integra-2019
Universidad de almeria
Logo-V1-Color-Web-600x237-pix-gif
Univ_Huelva
diputación_de_jaen
FLL_IO18_logo-PTS-Granada
Univ_Malaga
FLL_Sevilla_logoUS

© 2020 Fundació Scientia

Política de privacitat - Política de cookies

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram